Böcker i rutan - Ny onsdagsserie!

11 kommentarer
Filmatisering av böcker är inte ett främmande begrepp för någon idag. Många av de största filmerna bygger i grund och botten mer eller mindre på en historia någon har skrivit långt tidigare, tänk nu på Harry PotterJurrasic ParkForrest Gump och Flickan som Lekte med Elden, för att inte tala om alla böcker Stephen King har skrivit som sedan kommit in i TV-skärmen - Carrie, Det, Jurtjyrkogården, Den Gröna Milen, Pestens Tid och så vidare. En del av de kända filmerna som fått hans namn stämplat på sig är dessutom bara baserade på en kort novell och är väl mer manusförfattarens verk än någon annans - till exempel 1408 och the Children of the Corn.

   Har du tänkt på att kolla vad din favoritfilm egentligen kommer ifrån? Oavsett om den är tecknad eller inte kan den mycket väl vara baserad på en bok och i så fall är det absolut något du bör titta närmare på. Vad många verkar ha svårt för är dock att se sakerna för vad det är - det ena är en bok och det andra är en film. De är sällan väldigt lika varandra (även om det finns undantag, exempelvis Jurtjyrkogården där bl.a. många citat från boken och filmen är desamma) och något vanligt är till exempel att två karaktärer i boken blir en sammanslagen karaktär i filmversionen. Om man med öppet sinne ser filmen och inte väntar sig att det ska vara en kopia av vad man redan läst - eller tvärtom om man först ser filmen - så kan man njuta av sin favorithistoria en gång till istället för att kritisera olikheterna. Allt du skrattade åt i boken kommer inte att finnas i filmen, men å andra sidan kommer där säkert att finnas något nytt i dess plats.
   I fallet med den populära tv-serien the Walking Dead är det inte en bok, utan istället en hög med serietidningar som ligger till grund. Här är tidningarna ypperliga om man inte orkar vänta på nästa avsnitt/säsong i serien men ändå vill veta vad som händer...
Varje onsdag en tid framöver kommer jag nu att jämföra en film med dess skrivna berättelse, jag kommer bland många fler att ta upp En Shopaholics Bekännelser1408 och min egna absoluta favorit - Coraline.
 
1 Sara Ekman:

skriven

Åh kul att få läsa dina jämförelser! :) Finns så himla många bra böcker som blivit filmer! :)

Svar: Tack :) ja det gör ju det, ibland lyckat och ibland inte, haha, serien börjar nu på onsdag. :)
Jennah

2 felicia:

skriven

Sv: ja väldigt skönt :)

3 Celine:

skriven

- Åh det tycker jag också! Allt blir så mycket mysigare med det!

4 Jenny :) :

skriven

sv* hahah men jag var ju i skolan... Annars hade jag självklart hängt med :/

5 Lisa Radojewska:

skriven

sv; tack snälla fina du!
alltbra med dig? :)

Svar: Jo men absolut! Själv? :)
Jennah

6 evelina:

skriven

sv: Ja de är smoothie, står även i inlägget ;)

Svar: Supergott!
Jennah

7 Esmeralda:

skriven

sv: jaa det är det ju men jag brukar försöka se det från den ljusa sidan :)

8 opie.blogg.se:

skriven

sv: Ahokej, jag ska dock inte läsa distans :)

9 angelica :

skriven

sv: ja men det är bara att kämpa vidare :)

10 Julia:

skriven

sv: Ja verkligen! ;D

11 Ebba Axelsson:

skriven

Sv: Tack så mycket, det gick bra :) Ha en bra torsdag!