World War Z - Zombiefilm av hög klass

3 kommentarer
Zombier är på modet. The Walking Dead har just haft premiär med sin fjärde säsong utomlands och nu var det ett antal månader sedan World War Z visades på bioduken. Den har tagit begreppet "zombiefilm" till en högre nivå, vilket sätter krav på den kommande svenska filmen Zon 261. Filmen börjar med ett snyggt intro med riktiga forskare som kommenterar något märkligt som plötsligt börjat sprida sig världen över. Redan innan titeltexten kommer upp på bioduken förstår jag att den här filmen kan vara riktigt bra.
En pandemi har brutit ut: folket förvandlas till zombies och de smittar varandra i en rasande fart. Snart finns det nästan ingen trygg plats kvar på jorden att vara på. En plats som finns är dock en militärbåt i havet, där före detta FN-anställde Gerry Lane har lyckats hitta skydd åt sin fru Karin och deras två döttrar. För att de ska få vara kvar på båten krävs dock att Gerry själv gör någon nytta, och han tvingas därför ut på en livsfarlig resa för att ta reda på mer om pandemin.
 
World War Z börjar rörande då vi får se hur katastrofdagen börjar som en vanlig vardag hemma hos familjen Lane som äter pannkakor i köket - ett bra inslag i och med att vi får lära känna karaktärerna redan innan katastrofen sedan tar fart, vilket ökar känslan betydligt. Hela handlingen går sedan för det mesta framåt i ett bra tempo. Det är riktigt hög spänningsnivå, men också ett par lugna andningspauser emellanåt.
   World War Z gör verkligen skäl för sitt namn - här handlar det nämligen inte bara om Gerrys familj, utan till skillnad från så många andra filmer är fokusen stor på att det är hela världen som ska räddas - och med detta i åtanke har de också lyckats bra med att blanda några olika nationaliteter och språk i filmen.
   Flera av skådespelarna gör ett så bra jobb att jag undrar om någon glömt tala om för dem att det hela bara var en inspelning. Detta gör tillsammans med andra fina detaljer (som den försiktiga sminkningen och smarta teorier) att filmen för det mesta känns trovärdig och äkta.
   Filmens berättelse är dock lite som ett väldigt bra pussel, men med några bitar som frustrerande nog inte går att hitta - den innehåller smarta detaljer och upplösningar, men tråkigt nog blir det sedan ett slarvigt slut på en bra historia och det fanns flera saker kvar jag kände att jag ville få reda på.
Betyg: 8/10
När filmen har släppts i början av december kommer du att kunna köpa den på t.ex. CDON eller Discshop. men tills dess kanske du vill läsa boken av Max Brooks som den är baserad på.
 
1 JOSEFINE ANDERSSON:

skriven

sv: Mjaaaa, smaken är ju som baken! Bäst att ta det som passar en själv, right?! :D
KRAM

Svar: I guess!
Jennah

2 Simon:

skriven

Filmen var väldigt bra, fanns mycket i den som kändes genomtänkt, som jag tyvärr inte kan berätta här utan att spoila för andra.
:)

Svar: Ja precis. Man får hålla lite i tömmarna när man recenserar så man inte spoilar, annars hade man ju ibland velat ta upp en del exempel och så :)
Jennah

3 Tess:

skriven

Det är den verkligen! Tusen tack för kommentaren fina du! :) Kram