Klara - Böcker i Rutan #2

Kommentera
Böcker i Rutan är en serie som går här på Kulturjennah varje onsdag (se inlednings-artikeln här). I serien tar jag upp olika böcker som blivit filmatiserade, men det finns ju också de fall då det har skett tvärtom - att man har skrivit en bok efter en film. Idag ska jag i alla fall prata om en bokserie som jag har haft mycket roligt med - Klara.
Klaras Vintersorg är boken som filmen Klara bygger på, men det är faktiskt inte alls den första i den den långa serie ungdomsböcker som Pia Hagmar har skrivit. De första böckerna handlar om hur gärna flickan Klara vill börja på ridskola, men hennes mamma tycker inte att ridskolan i närheten är något att gå på. Där är bara gamla travare, anser hon, och det duger tydligen inte. Men Klara drömmer. Hon tittar på flickorna som rider. Deras hjälmar som guppar upp och ner när de travar fram i sanden och de fattar inte hur lyckliga de är, tänker hon. Det är först när mamma Nita får ett jobb i en helt annan stad och Klara mot sin vilja tvingas flytta till Hallondalen som hon äntligen får chansen att börja rida, men det visar sig att det inte alls är så roligt som Klara trodde. Det är bara svårt och obehagligt. Hästen Star, som är en så central figur i filmen, är viktig även för bokserien, men i Klaras Vintersorg finns faktiskt en annan häst i Klaras liv. Där är det ridskolehästen Sigge som gäller. Filmen ska som sagt vara baserad på Klaras Vintersorg, men jag hittar massor av bitar i den från betydligt längre fram i serien också.
   Något som slår mig när jag tittar på filmen är att Star ser så annorlunda ut än vad jag hade tänkt mig. Han är snarare vit än grå (nu tänker ni hästmänniskor kanske att det är en skimmel oavsett, men jag är ju hästtjej jag också, och tycker nog att hästen borde vara mera grå), trots att Pia Hagmar så fint poängterat att hon brukar ha just en grå ponny i många av sina böcker för att en sådan häst har betytt något alldeles särskilt för henne själv. Också är det så att Jonte, Klaras vän (kanske mer? Se filmen och kolla efter!), är lite annorlunda jämfört med böckerna. Där är han blond istället för brunhårig som i filmen, och hans familj har egna hästar redan första gången man lär känna honom (vilket inte heller hör boken Klaras Vintersorg till, utan är ett exempel på ett senare inslag i serien). Det kan kanske tyckas att det här med hårfärg och utseende inte är så viktigt, men jag anser faktiskt att det är det. En författare gör mycket jobb med att måla upp hur personer och platser ser ut och därför har man när man läst böckerna också den bilden kvar - känner man då inte igen sig när man senare får se boken på TV så har det blivit något fel.
   Böckerna är väldigt roliga, och har gett mig många skratt. Filmen är inte rolig, men den är mysig och i stort sett ganska bra faktiskt. Handlingen är bra utarbetad. Man har tagit en lång serie och försökt göra en enda film av det, vilket omöjligt kan ha varit ett lätt uppdrag. Resultatet är att filmen egentligen inte liknar serien särskilt mycket, men det finns förstås ändå många drag vi kan känna igen. Mamma Nita och pappa Rolf är skilda och har en väldigt taggig relation vi definitivt känner igen från Pia Hagmars berättelser, känslan på ridskolan är densamma och precis som i böckerna är det inte så lätt att börja rida som Klara tror.
Böckerna har jag alltid älskat, och filmen är helt okej - se den gärna, men se den för vad den är: en vanlig hästfilm baserad på karaktärer från Pia Hagmars böcker. Det hade definitivt varit roligare med en tv-serie baserad på böckerna istället för en enstaka film. Jag menar inte att man ska spela upp böckerna en efter en från början till slut i rutan, men Stallkompisar är ju en hästserie med tre säsonger, baserad på en lång rad böcker. I Stallkompisar har man inte alls kopierat böckerna utan utgått från dem och skapat nya äventyr och nya karaktärer, blandade med allt det gamla, och det hela är riktigt bra. Genom att göra så med Klara också hade man kunnat få med lite fler äventyr, som ju är så viktigt i böckerna. Där är det ridläger och långritt och tävlingar och islandshästar och föl och svåra val, skratt och tårar. I filmen är det inte så mycket av äventyr över huvudtaget.
Hur lika? 5/10
Filmen eller boken? Jag föredrar böckerna
Var hittar jag boken?CDON, Adlibris och Bokus
Var hittar jag filmen?CDON, Discshop, Webbhallen och HemmaKväll