De Blå Damerna

20 kommentarer
Konsthallen i Skövde har fått en möjlighet som många större städer bara kan drömma om - de har fått låna fem berömda målningar av den stora konstnären Vincent van Gogh. Det är inte helt oväntat att en av dem blir stulen. När tjuvarna skyndar sig ut med tavlan i händerna och larmet tjutande i öronen gör de dock en oväntad upptäckt. Lokaltidningschefen Helena Oscarsson - en av "De Blå Damerna" - ligger mördad i hissen.
   De Blå Damerna är ett kompisgäng som knöt ett starkt band mellan sig på Kreta när de var unga. De lovade att alltid stötta och hjälpa varandra vad som än händer. Här möts de i den fjärde deckaren som Kristina Appelqvist har skrivit om småstadslivet i Skövde. Själv har jag inte läst de tidigare och att denna är fristående hade jag kunnat skriva under på.
   Vi lär känna en stor mängd karaktärer som alla är viktiga för handlingen. Appelqvist har lyckats bra med det svåra jobbet att få in helt olika personligheter i sina karaktärer och till och med konsttjuvarna själva lär vi känna så väl att vi nästan får en släng av stockholmssyndromet. Något annat vi lär känna väl är den stulna målningen. I De Blå Damerna finns det mycket mer bakom målningen Det Gula Huset av Vincent van Gogh än vad vi kan se - både bildligt och bokstavligt talat...
Något jag uppskattar särskilt med Appelqvists bok är att hon matar oss med många ledtrådar så att vi själva faktiskt har möjligheten att lista ut ett och annat. Om vi ska göra det får vi dock ändå tänka till ordentligt. Det är en smart bok med många små invävda detaljer, men ändå är den inte alls så svår som en del deckare kan vara. De Blå Damerna är tvärtom mycket lätt att förstå och hänga med i. Det är roligt att författaren verkligen har arbetat på handlingen i boken. Det är mycket som händer i denna fiktiva version av Skövde. Med flera mysterier på en och samma gång - både tavelstöld och mord - håller boken ett ganska högt tempo, men emellanåt får vi varva ner med en trevlig tillbakablick på De Blå Damernas kompisgäng och på så sätt får vi större förståelse för vad som händer i nuet.
   Alla trådar som Appelqvist har lagt ut ska givetvis också knytas ihop i slutet, men det tycks inte vara helt ovanligt att man missar en och annan tunn tråd när så är dags. Även om hon faktiskt lyckas ganska bra med att få med alla små detaljer tycker jag ändå att något saknas. Ett längre slut hade jag gärna sett, där hon tagit sig tid att verkligen släta ut alla frågetecken. Avslutningsvis vill jag ändå säga att boken var riktigt bra, upplösningen lite speciell, och Kristina Appelqvist får gärna breda ut sig lite grann i min bokhylla.
Originaltitel: De Blå Damerna
Författare: Kristina Appelqvist
Utgivningsår: 2012
Förlag: AlfaBeta
Mitt betyg: 9 av 10
Köps: Till exempel på Cdon, Adlibris eller Bokus
Provläs boken här
"Inget kunde gå fel. Ludvig ville så gärna tro på Ricky som ofta hade upprepat just den meningen de senaste veckorna. Under de många och långa stunder de planerat kuppen tillsammans med Vickan hade det också känts självklart att de skulle lyckas. De hade tänkt på allt. Precis allt. Det fanns inte på kartan att något skulle gå fel."
 
1 Caroline - Bland böcker:

skriven

Den här serien utspelar sig i mina hemtrakter så är jättesugen på att läsa den :)

Svar: Det är ju lite speciellt, jag bor själv i en stad där jag inte vet en enda bok som utspelar sig, men hade varit kul att läsa någon som rör sig kring hemmet :)
Jennah

2 Sanna:

skriven

Svar: Nej självklart är marabou en topp favoorit! Men när man tränar och vill komma i form får man hitta andra lösningar, och alltså är denna swebar ett bra altenativ eftersom den smakar väldigt mycket choklad :) kram

3 PINKPIERCINGS.se:

skriven

svar: För mig äre inget nytt iaf, har följt Paows blogg i några år och hon har haft fingertattoos jättelänge :)

Svar: Haha, okej :) jag har nog aldrig sett det förr!
Jennah

4 Enea | Fotoblogg✿:

skriven

Sv: tackar! Ja den har tyvärr redan försvunnit här med..

5 a g n e s:

skriven

- har lite svårt för att inte kunna tänka på det..
har du en bra kväll? :)
lust att ställa mig lite frågor? kommer svara på ALLT imorgon ♥

Svar: Hann visst inte, men jodå, här är bara bra. Själv? :)
Jennah

6 freja:

skriven

Jag älskar böcker! :)
Jag följer dig nu på böoglovin som följare nr 10, följ gärna tillbaka :D
Kram!

Svar: Hej, vad roligt, jag följer dig också nu men jag vet inte alls hur man ser vilket nummer man är? :O
Jennah

7 Maja ❤️:

skriven

- Jaha, usch, det var inge bra :) Hoppas att det blir bättre med lite mat ;)

Svar: Det blev det ^^
Jennah

8 Jenny :) :

skriven

sv* Ja men eller hur! Så mysigt men ändå snyggt liksom :)

Svar: Precis!
Jennah

9 Caroline - Foto | Gran Canaria | Mamma:

skriven

haha nej det är sant, och man märker hur beroende man faktiskt är..

Svar: Haha, ja, sant :)
Jennah

10 SOPHIEHELENA:

skriven

Haha ja :)

11 Isabell Hedberg:

skriven

Den där vill jag läsa när jag kommer tillbaka till Sverige! :D

Sv: Vad kul! Haha, inga problem, fick ett mejl att du började följa mig :D

Svar: Det tycker jag att du ska! :)
Jennah

12 V I L M A L A ♔:

skriven

Kul tips ^^

13 :

skriven

häftigt!

14 freja:

skriven

hade missat att svara på din andra kommentar såg jag x)

jo än så länge har jag bara skrivit ca 10 sidor men jag har kommit på en "story". Just nu är jag fast för jag har inte planerat så mycket som ska hända i mitten utan mest hur det börjar och slutar hehe. Men jag läste väldigt mycket innan och skrivit berättelser på ca 50-60 sidor när jag var yngre så jag vet att det ska gå :)

Svar: Men då har du ju ändå verkligen kommit igång! Oj, 50-60 sidor, jag har alltid gillat att skriva men just det där tålamodet är vad jag saknar..
Jennah

15 ♫♪ sandra - en musikblogg:

skriven

bra tips!

16 LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams:

skriven

Svar: Det hoppas jag med! :)

17 a g n e s:

skriven

- haha ojdå :P har du ljud i datorn nu? :)

eller vad är felet? :)

Svar: Nu är det ordnat, haha :)
Jennah

18 Linii:

skriven

Sv: Åh tack så jättemycket! Uppskattar verkligen det, speciellt då det var min första riktiga bild jag tog med kameran :) Snällt!

Svar: Oj, vad roligt! :)
Jennah

19 Erica:

skriven

Svar: Jag gillar fortfarande att läsa, men grejen är väl att jag gillar så mycket annat också så läsandet är liksom inte prio ett längre som det var förut.

Verkar vara en helt okej bok. :)

Svar: Nej det är ju egentligen ganska tidskrävande ibland, men det kan man ju anpassa som man vill :)
Jennah

20 Diana Saveh:

skriven

sv: Korrekt! Det var precis därför glittret blev så "glittrigt" :D

Svar: Misstänkte det!
Jennah