Nobelpriset

En kommentar
Ni som alls är intresserade känner förmodligen redan till vem som vann Nobelpriset i litteratur år 2013, det var ju inte igår hon blev utvald, men Alice Munro heter hon hur som helst. Alice Munro är en kanadensisk författare som skriver på engelska och motiveringen till hennes pris var kort och gott: "den samtida novellkonstens mästare". När jag läser på nätet kallas hon tydligen en mästare på att gestalta livsöden och ska dessutom ha rejäla djup i sina noveller. Det låter onekligen som något att gräva ner sig i. Vem som vinner priset år 2014 ska bli oerhört spännande att se och det är väl så gott som omöjligt att gissa i förväg (men om någon vågar sig på ett försök vore det trevligt om du ville kommentera det). Det finns oändligt många bra författare, i synnerhet om vi ska kolla på det världsbrett.
   Det var inte länge sedan en svensk stod som vinnare av priset. Selma Lagerlöf är väl den vi flesta känner till och hon var den första svensken, men år 2011 kunde vi vara stolta när Tomas Tranströmer vann med motiveringen: "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga". Tranströmer är uppvuxen i Stockholm och när jag hör att han är både poet och psykolog kan jag lätt tänka mig att han passar in bland de moderna svenska böckerna, även om jag faktiskt aldrig har läst något han skrivit. Det finns många nya romaner nu som är just djupa och poetiska, titta närmare på En Egen Strand och Vilar i Era Outtröttliga Händer och Vattnet i Mars (recension kommer senare här på bloggen till de två sistnämnda). Nu har han dock så vitt jag vet inte författat några romaner, utan endast dikter.
Vem tror du vinner Nobelpriset i litteratur år 2014? Och vem skulle du själv ge priset till om du fick välja fritt?
 
1 Daniel:

skriven

Tjena syrran,
Eftersom jag älskar utmaningar så antar jag även denna. Mitt tips går till den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o. Kom ihåg var du läste det först ;-)

Svar: Ska helt klart kollas upp! Haha, I will :P
Jennah