Om Pollux, Förändringar, och En tung roman för ungdomar

4 kommentarer
Nu var det länge sedan jag läste Ashleighs Dagbok, en bok som jag tror att de flesta känner till som någonsin varit med i Polluxklubben. Nu heter klubben inte ens Pollux längre. Hästpojkarna har förmodligen blivit ordentligt utsparkade ur klubben med det nya namnet PennyGirl. När jag tittar på deras hemsida ser jag att prylarna verkar passa för mindre barn än förr, allt är glitter och girly och bokklubben tycks slutligen främst ha blivit en prylklubb. Varför då, undrar jag? Visserligen hann jag själv knappast läsa böckerna när jag var yngre, men de var superkul att samla på och jag läste ju dem ibland? Jag har även nu på senare tid haft svårt för att lämna bort böckerna, men har valt att sälja dem på tradera (intresserad av att köpa? Håll koll här). Böckerna var en prydnad för varje hästflickas bokhylla, ett underbart inslag i varje mellanstadieskolas bibliotek och när de nu tycks ha fallit bort till ett minne undrar jag om ens Fullblodsserien är kvar.
(Jag menar förvisso allvar, men den vardagssvenska översättningen av ovanstående text är nog ändå följande: "Det är synd att Pollux, numera PennyGirl, tycks ha skärt ner på sitt bokutbud." Man ska ju inte överdriva.)
Pollux, aka PennyGirls, populära Fullblodsserie är en fin, levande serie där författaren Joanna Campbell inte är rädd för att låta saker förändras. De första delarna i serien handlar om mamma Ashleigh, senare handlar det både om hennes dotter och dotterns kusin. Hästar kommer och går, tävlingar vinns eller ovinns, ändå hänger böckerna ihop och det flyter på bra mellan den ena bokens slut och nästa boks början. Ashleighs Dagbok är en specialdel ur just denna serien. Ashleigh hittar en dagbok på vinden och vi pendlas i nu- och dåtid när vi läser dagboken tillsammans med henne och dras in i hennes uppväxt under dess mörkaste tid. Den här boken har en förmåga att ge många tårar, och den är riktigt tung faktiskt. Försöker man tänka sig in i den unga Ashleighs situation är det inte svårt att glömma sina egna små problem här i livet. I dagboken skriver Ashleigh om hur hästarna i stallet - i fullblodsuppfödningen i deras underbara stall som hon älskar - blir sjuka. Leta reda på boken och läs fortsättningen, det är en riktigt fin och tung roman för ungdomar och den bör läsas med ett paket pappersnäsdukar som bokmärke.
 
1 coffeeandcupcake.blogg.se:

skriven

Dom böckerna från den bokklubben läste jag en del när ja va yngre :)

Svar: Känns som att alla som har en liten liten bit häst i sig har det, haha :)
Jennah

2 Anonym:

skriven

Super bra blogg! Jag var oxå medlem i pollux när jag var mindre. fullblods serien var min favorit. Jag har nyligen bestämt mig för att samla ihop alla dom böckerna och läsa dom igen :)
Du har inga kvar va?

Svar: Jo, ett par stycken, jag ska kolla upp det! Den 1 april läggs det ut nya annonser på min makes tradera, och då ska jag försöka se till att de kommer med, så länkas det till annonserna här ifrån bloggen :)
Jennah

3 Anna :

skriven

Hej! Joanna Campbell har inte skrivit böckerna sen 14, Cindy och Glory, eller någonstans där. Det är olika författare efter det, men de skriver med JC som en slags pseudonym. (Det är för övrigt inte J Campbells eget namn heller, bara det hon använde när hon skrev fullblodsserien.)
Så "Joanna " var nog inte för så mycket förändringar själv... Och alla böcker efter att Melanie och Christina tar över som huvudkaraktärer är av OERHÖRT vacklande kvalitet.
Jag var med i pollux för typ... 15 år sen eller något. När jag var i tolvårsåldern. :-)

Svar: Tack för intressanta fakta! Alltid lär man sig något! :)Jag var med i klubben för 10 år sedan och då vill jag minnas att Christina var huvudkaraktär, så det är liksom det jag "växt upp med" så att säga, och någon vacklande kvalitet märkte jag inte som barn. Men det är ju tyvärr inte lika roligt att försöka läsa böckerna nu i efterhand, så kanske har du rätt där ändå... :/
Jennah

4 Amy:

skriven

Jag hade INGEN aning att Pollux hade bytt namn. Jag hitta det här inlägget när jag sökte efter en lista på alla böcker i fullblodsserien :) Helt klart min favoritserie bland böckerna, jag såg alltid fram emot när det kom ett nytt paket med en bok ifrån den serien. Jag läste mest om Christina och Melanie då jag kom in senare i serien och jag tyckte att de var jättebra!

Svar: Vad härligt, med någon som bara halkar hit och tar sig tid att skriva några rader till mig! Jag älskade verkligen polluxböckerna när jag var liten, och minns hur jag köpte en stor hög med fullblodsböcker från en annons på blocket. En tia styck skulle de ha för dem, och nu har jag sedan länge sålt mina egna för precis samma pris. Jag som tyckte att folk var galningar som ville sälja sina fantastiska polluxböcker!
Jennah